Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2013 20:22 - Време е да бягаме от Земята, отсече Стивън Хокинг
Автор: astoni Категория: Други   
Прочетен: 1049 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Световноизвестният астрофизик, който е в десетката на гениите на съвременността, смята, че човечеството бързо трябва да усвои други планети. "Крехката планета Земя след хиляда години ще бъде негодна за живот", смята авторитетният учен.
 По време на лекция в медицински център на Лос Анджелис 71-годишният Хокинг призова хората активно да усвоят Космоса, съобщава CBS. "Трябва да разберем как функционира Вселената и тогава ще можем да я контролираме. По-често гледайте към звездите, а не в краката си. Дори животът да ви се струва тежък, винаги можете да намерите дело, в което да преуспеете", казва великият физик.
 Хокинг смята, че хората не трябва да се "крият" на Земята, а да се разпространят из Космоса. Ученият не изключва съществуването в отдалечени райони на Вселената на биологичен живот, но не смята, че контактът с него ще донесе на човечеството друго освен страдания.
 "По-скоро притежаващите съзнание извънземни форми на живот ще представляват за нас огромна опасност. Не изключвам, че Земята ще бъде покорена и разграбена от извънземни. Помнете какво се случи, когато конкистадорите са доплували до Америка. Не мисля, че човешката участ ще бъде по-радостна от съдбата на индианците", напомня Хокинг.
 Хокинг не се съмнява, че извънземните съществуват. Притеснява го друг въпрос: "Реалният проблем е да си изясним как изглеждат те", казва физикът. И смята, че повечето ни съседи във Вселената са микроби.
 Ученият не за първи път призовава човечеството да търси нова планета. Той вече е казвал, че земляните са застрашени от ръкотворни катастрофи от рода на кубинската ракетна криза от 1962 г. и че вероятността от такива катаклизми в бъдеще нараства. Освен това ръстът на населението и ограничените ресурси на Земята ще доведат до това животът на нашета планета да стане невъзможен. Единственият изход да се спасим е колонизирането на други планети.
 "Трябва да обмислим всички възможни варианти за спасение - неведнъж е казвал Хокинг. - Ако успеем през следващите двеста години да избегнем катастрофата, човечеството ще бъде в безопасност, тъй като ние ще се разселим по цялата Вселена".
 Наричан "наследник на Айнщайн", "популяризатор на науката", "гений", "звезда на науката", днес Хокинг е най-четеният и популярен учен.
 "Бих искал книгите ми да се продават по летищата наравно с трилърите", казва той. И го постига. Книгата му "Кратка история на времето" (1988) се превръща в бестселър с продадени над 10 млн. екземпляра по света. Фантастичен рекорд за научен труд. Определена роля в това играе и личната съдба на Хокинг.
 През 1963 г. лекарите му поставят диагноза амиотрофиччна латерална склероза - заболяване, което поразява двигателните неврони и го приковава към инвалидната количка. Тогава му дават не повече от две години живот. 
 "А през 1985-а получих възпаление на дробовете. Направиха ми трахеотомия. Операцията съвсем ме лиши от възможността да говоря", споделя Хокинг. 
 Синтезаторът, който произвежда гласа му, е уникален. Нарича се "Еквалайзер" и дава възможност на учения да избира думи от меню на екрана. Програмата реагира и на движения на главата и очите.
 "Единственият недостатък на гласовия синтезатор е американският му акцент. Но така съм свикнал с този глас, че не искам да го сменям, дори да ми предложат британско произношение. Бих се почувствал друг човек", казва ученият.

Мегавселена
Източник: CBS



Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: astoni
Категория: Изкуство
Прочетен: 236296
Постинги: 353
Коментари: 62
Гласове: 639
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031